Je professioneel laten helpen met je stoffen- of gokverslaving? Raadgeving bij het maken van een afweging

Als je verslaafd bent aan stoffen zoals alcohol, drugs of medicatie of kampt met een gedragsgerelateerde dwangmatige neiging zoals een gokverslaving, kan het een grote uitdaging zijn om er zelf mee om te gaan. Misschien heb je al geprobeerd om te stoppen en het is niet gelukt. In dat geval kan het tijd zijn om professionele hulp te overwegen. Het kan eng zijn om hulp te zoeken, maar het kan ook de eerste stap zijn naar een gezonder en gelukkiger leven. In deze blog zullen we de voor- en nadelen van het zoeken van professionele hulp voor stoffen- of gokverslaving bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen van het zoeken van professionele hulp

Professionele expertise

Het zoeken van hulp van een professional kan je toegang geven tot een team van experts die ervaring hebben met het helpen van mensen met stoffen- of gokverslavingen. Zij kunnen je een gestructureerd behandelplan bieden dat specifiek is ontworpen om jouw unieke omstandigheden aan te pakken. Bovendien kunnen ze je nuttige tools geven om met je stoffen- of gokverslaving om te gaan en je te helpen terug te keren naar een gezonder leven.

Een veilige omgeving

Veel mensen die hulp zoeken bij stoffen- of gokverslaving zijn bang voor vooroordelen en stigmatisering. Bij professionele hulp hoef je je echter geen zorgen te maken over het oordeel van anderen. Professionele behandelcentra bieden een veilige omgeving, weg van de triggers en verleidingen van de buitenwereld, waar je kunt werken aan herstel zonder te worden beoordeeld.

Ondersteuning van gelijken

Een groepsbenadering van de behandelingssessies van stoffen- of gokverslaving kan de kans vergroten dat je herstelt. Regelmatige sessies met andere mensen die worstelen met dezelfde problemen kunnen een ondersteunende omgeving creëren waarin je ervaringen kunt delen, positieve feedback kunt ontvangen en elkaar kan motiveren.

Nadelen van het zoeken van professionele hulp

Kosten

Het zoeken van professionele hulp bij stoffen- of gokverslaving kan duur zijn. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen die geen zorgverzekering hebben of een lage inkomens hebben. Er zijn echter openbare en non-profitorganisaties die gratis of goedkope behandelingen aanbieden voor mensen die geen toegang hebben tot geld.

Tijdsdruk

Veel behandelingen voor stoffen- of gokverslaving vereisen langdurige inzet. Als je een druk persoonlijk of professioneel leven hebt, kan het moeilijk zijn om de tijd te vinden om deel te nemen aan langdurige behandelingen.

Gevoelens van kwetsbaarheid

Het zoeken van professionele hulp voor stoffen- of gokverslaving betekent dat je jezelf blootgeeft aan iemand anders om hulp te krijgen. Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk of kwetsbaar bij het delen van hun verhaal met een vreemde.

Samenvattend

Een stoffen- of gokverslaving kan een moeilijke strijd zijn en het kan enige tijd duren om te herstellen. Het zoeken van professionele hulp kan echter een eerste stap zijn naar een gezonder en gelukkiger leven. Het biedt je de mogelijkheid om toegang te krijgen tot specialistische zorg en een ondersteunende gemeenschap van gelijken. Uiteindelijk moet je de voor- en nadelen van het zoeken van hulp afwegen en beslissen wat het beste is voor je eigen situatie. Onthoud dat er geen schaamte is in het zoeken van hulp en dat het een goede keuze kan zijn als je een gezonder en gelukkiger leven wilt.

 

Bron: CACN Verslavingszorg