Goedkope kleine keuken – op de centimeter invullen

Natuurlijk wil iedereen wel een hele complete keuken, van alle gemakken voorzien, met meer dan genoeg bergruimte en vol handige apparatuur. Zo’n volwaardige keuken is echter niet voor iedereen weggelegd. Niet omdat je het geld er niet voor zou hebben, maar de ruimte om zo’n keuken los te plaatsen ontbreekt gewoon. Of je hebt het geld er gewoon niet voor over. Want zeg nou zelf, een keuken van 40.000 of 60.000 euro is voor velen niet alleen meer dan een jaarsalaris maar zo’n pronk keuken past ook niet bij de rest van je interieur. Vandaar dat de goedkope kleine keuken heel gewild blijft.

Meten is weten als je een goedkope kleine keuken plaatst

Ga je op zoek naar een kleine keuken met lage prijsstelling? Dan is een trip naar zo’n keukenboer met zijn showroom niet erg interessant. Je kunt het beste dan online gaan speuren naar een goedkope kleine keuken. Wat opvalt is dat veel keukens zo’n 140 tot 180 cm lang zijn. In de pakketten vind je ook bovenkastjes. Goed bedacht want waar het in de lengte ontbreekt, kun je inderdaad nog wel de hoogte in. En een beetje bergruimte is ook handig boven de spoelbak. Meet wel eerst goed wat je in je ruimte kwijt kunt. Vaak blijkt dan dat je toch wat meer ruimte hebt dan het bouwpakket vraagt. In dat geval moet je kijken of je in de keuken nog een kastje zou kunnen verlengen. 

Een goedkope kleine keuken: recht of hoekkeuken

De ruimte waar je kleine keuken in terecht moet komen, meet je het beste nauwkeurig op. En kijk dan welke wanden geschikt zijn om de keuken met de rug tegenaan te zetten. Is er maar één muur beschikbaar? Dan wordt het vanzelf een rechte keuken. Mocht je een haaks blind wandje hebben op die muur, dan kun je gaan puzzelen met een kleine hoekkeuken. Heb je een aparte hoek die verder een eenheid vormt met je woonkamer? Dan plaats je het deel van onder- en bovenkasten zo ver mogelijk in die ruimte. Heb je een afgesloten ruimte waar de keuken in moet? Ook dan is de blinde wand het meest geschikt om je keukenkastjes te gaan plaatsen. Kijk alleen wel of je voor je aanrecht dan nog voldoende sta- en loopruimte hebt. Is die ruimte 70 cm of minder, dan kun je beter een andere muur gebruiken om je keuken tegen te plaatsen.

De onderzijde van de keuken

Een goedkope kleine keuken is eigenlijk een kitchenette. Je moet er wel alle basis spullen in kwijt kunnen. Dat kan nog een hele opdracht worden. Stel, jouw ruimte is 1,20 x 2 m. Dan is er maar één plekje voor de keukenkastjes en dat is tegen de wand van 1,20 m. Anders heb je geen werk- en loopruimte genoeg. Je moet dan gaan voor een keuken van slechts twee kastjes breed. Een van die kastjes bevat je spoelbak en je kraan. Het oppervlak van het andere kastje resteert als heel kort werkblad. Met daaronder ruimte voor een koelkast met vriesvak.

De bovenzijde

In de bovenkastjes kun je vervolgens je oven en/of magnetron kwijt. Liefst een combi want dan houd je nog ruimte over voor een mini vaatwasser. Het blijft behelpen zo, maar je kunt alsnog een goedkope kleine keuken zo volwaardig mogelijk krijgen.